Film

Zvuk metala – vremeplov protiv bolova

Šta se desi kada čujemo samo tišinu, šta onda? Ništa, i sve. 

Darijus Marder – znamo ga kao scenaristu filma „Kuća iza borova” (2012), sedam godina kasnije, ovoga puta u ulozi reditelja, predstavlja nam film „Zvuk metala“.

Nemojte da vas zavara naslov, ovo nije film o metal muzici. Glavnog lika Rubena tumači Riz Ahmed, koji je nominovan za Oskara u kategoriji najboljeg glavnog glumca. Pored toga, film je nominovan za još pet Oskara i četiri BAFTA nagrade. 

Ruben, bubnjar i nekadašnji zavisnik o heroinu, živi sa devojkom Lu u kamperu. Zarađuju za život povremenim muzičkim nastupima. Na samom početku filma, Ruben gubi čulo sluha i upada u stanje zbunjenosti i očaja. Zanimljiva je njegova unutrašnja borba: da li da nastavi život ne menjajući ništa, da li da se podvrgne hirurškom zahvatu, da li da prihvati potpunu tišinu.

Ruben i Lu pronalaze zajednicu osoba sa oštećenim sluhom. Džo, osnivač i član zajednice želi da pomogne Rubenu, koji je u početku nepoverljiv. Lu napušta Rubena, tako ga primoravajući da nastavi život u zajednici.  

Ono što ostavlja najveći utisak je odnos Rubena i ljudi iz zajednice. Svi ga prihvataju kao prijatelja i svog člana. Ti dani provedeni zajedno, kad Ruben uči znakovni jezik, kad se druži  sa decom, kad piše i crta, odišu spokojom. 

Ali njegova želja da ponovo bude „normalan“ nadvladava. Prodaje sve što je njemu najvrednije, pa čak i bubnjeve i sve čini da bi skupio novac za operaciju. Posle hirurškog zahvata odlazi u Pariz u potrazi za Lu.

Upečatljiva je scena kada Džo i Ruben pričaju posle Rubenove operacije. Sjajan dijalog i gluma čine ovu scenu najkvalitetnijom u celom filmu. Nju ostavljam vama da je protumačite kako želite. 

Riz Ahmed sjajno obavlja svoj zadatak, jer nam dozvoljava da vidimo koliko je Rubenu teško  da nastavi dalje.  

Film se završava tišinom. Tišinom koju Rubin čuje, a sa njim čujemo je i mi. Prihvatanje – to  je ono čemu nas uči ovaj film i šta nam ostavlja kao životni zadatak. Uživajte!

Piše: Ines Teodosijević

What's your reaction?

Excited
3
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:Film