BlogPozorište

Novo izvođenje monodrame “Kontrabas” Đorđa Kreće

Monodrama „Kontrabas“ Đorđa Kreće u režiji Vladana Đurkovića biće izvedena u sredu 9. februara u 20 časova u Ustanovi kulture „Parobrod“. Reč je o jednom od najigranijih nemačkih komada pisca Patrika Ziskinda, koji je objavljen 1981. godine, a kasnije preveden na 27 jezika.

Izlaganje jednog muzičara o instrumentu koji je za njega prijatelj i neprijatelj, ljubavnica i žena, nada i prepreka zapravo je ispovest i vapaj za promenom sopstvenog života i nepravednog društva.

Foto: Marko Popović

Samoironičnog i duhovitog kontrabasistu tokom devedesetih godina u Beogradu je igrao Predrag Ejdus. Za tu predstavu uvek se tražila karta više u Malom pozorištu „Duško Radović“.

Utoliko je zadatak koji je sada preuzeo Đorđe Kreća, diplomirani glumac Fakulteta dramskih umetnosti, teži i odgovorniji.

„Rad na pripremi ove monodrame mogao bih da svrstam u zasigurno najvažniji lični glumački proces kroz koji sam do sada prošao. Ovaj portret jednog umetnika, odnosno celovečernje delo za kontrabas, pre svega je izuzetan tekst koji doseže do stvarnih umetničkih visina u svojoj pripovedačkoj estetici. Pisac u svom komadu dodiruje najintimnije delove duše jednog usamljenog čoveka, i moram priznati da je već prvo čitanje u meni uzburkalo toliko mnogo emocija da sam bio potpuno siguran da je ovo pravi komad za mene. Takođe saznanje da je pre trideset godina veliki Peca Ejdus igrao upravo ovaj tekst, za mene je predstavljalo pre svega veliku čast ali i  veliku odgovornost, koju kao mladi glumac nosim“, kaže Đorđe Kreća.

Foto: Marko Popović

Do sada je ostvario zapažene uloge u serijama „Istine i laži“, „Vojna akademija“, „Drim tim“ kao i u predstavama „Florentinski šešir“, „Porodične priče“, „Parče noći na Ivanovoj gajbi“, „Trnje“, „Knjiga o džungli“ i „Rogovi u vreći“.

Premijerno predstava „Kontrabas“ izvedena je 11. decembra 2021. godine na Međunarodnom festivalu kontrabasa – na jubilarnoj 30. Basomaniji u Beogradskoj filharmoniji.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:Blog