Vesti

JDP priprema novu predstavu “Alisa u zemlji strahova”

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu su počele probe predstave Alisa u zemlji strahova Eve Mahkovic u režiji Aleksandra Popovskog. U predstavi igraju Milena Radulović u ulozi Alise, Milan Marić, Nebojša Ljubišić, Radovan Vujović, Sloboda Mićalović, Jovana Belović, Tamara Šustić, Iva Stefanović i Denis Murić. Scenografiju potpisuje Numen (Sven Jonke), kostimograf je Mia Popovska a za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Foto: Svetlana Paroški

Autor drame koja će praizvedbu imati na Sceni „Ljuba Tadić” u decembru je Eva Mahkovic, dramaturškinja iz Ljubljane. Njen prvenac, roman Na taj dan najbolj trpi masterkard (2019) postigao je veliki uspeh u Sloveniji i učestvovao na Evropskom festivalu debitantskih romana u Kilu (Nemačka).

Dramski tekst Alisa u zemlji strahova je inspirisan epizodama iz knjige Alisa u zemlji čuda Luisa Kerola. Kada je bila mala, Alisa je verovala da se još pre doručka može desiti šest nemogućih stvari. Sada je odrasla devojka u tridesetim godinama. Trebalo bi da ima karijeru, porodicu. Trebalo bi da bude ispunjena, stabilna, odrasla. Ono što ima je novi psihoterapeut sa kojim putuje po svojoj glavi.

Foto: Svetlana Paroški

Kada je bila devojčica, tamo su je čekala čuda, gusenice sa nargilom, karte koje govore, nasmejane mačke, kolači i čaj, histerične ptice. To je bio svet gde je svaki korak bio novo uzbuđenje, svet mogućnosti za beskrajna čuda. Sada je tamo samo zemlja ispunjena sumnjama i strahovima. Ipak, i dalje postoji mogućnost da se desi čudo…

Reditelj i umetnički direktor Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru Aleksandar Popovski u Jugoslovenskom dramskom pozorištu je do sada postavio predstave Kandid ili Optimizam po Volteru, Metamorfoze po Ovidiju i Šekspirovog Hamleta.

 

Izvor: JDP

Naslovna fotografija: Svetlana Paroški

What's your reaction?

Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:Vesti