BlogFilm

Ispitivanje predstava o domu u filmu „Zemlja nomada“

Kada razmišljamo o tome šta je dom, uvek se javi određena predstava o ovom pojmu. Ja konkretno vidim bogatu trpezu, kuću i dvorište, sunčan dan. To je ono što mi je urezano u podsvest, sasvim jasno, iz bezbroj reklama, filmova i serija koji tako idilično predstavljaju porodično utočište, najbliže određenju pojma dom koji je teško definisati.

Ovu predstavu i mnoge druge, u pitanje dovodi film „Zemlja nomada“ rediteljke poreklom iz Kine, Kloi Žao, koja potpisuje scenario i režiju svog trećeg dugometražnog ostvarenja. Film je premijerno prikazan u septembru 2020. godine i od tada njegov uspeh ne jenjava. Neke do najznačajnijih nagrada koje je osvojio su „Zlatni lav“ na festivalu u Veneciji i „Zlatni globus“ za najbolji film i najbolju režiju, dodeljen pre samo nekoliko dana.

Glavnu ulogu tumači oskarovka Frensis Mekdormand, a film je nastao po istoimenoj knjizi Džesike Bruder iz 2017. godine. Podnaslov knjige najbolje otkriva okosnicu filma, a glasi – „Preživeti Ameriku u 21. veku“.

Kloi Žao nam je predstavila američke nomade, kojih je u ovoj zemlji svakim danom sve više, posebno od 2008. godine i velike ekonomske krize. Oni ne žive u velikim kućama sa sveže pokošenim dvorištem, već na točkovima, na otvorenom putu. Najvažnije što poseduju spakovali su u jedan kombi i sada putuju, živeći od danas do sutra.

Glavna protagonistkinja filma je Fren (Frensis Mekdormand). Upoznajemo je u trenutku kada je već ostala bez svega. Kompanija US Gypsum, posedovala je gradić Empire u Nevadi. Godinama su Fren i njen muž Bo radili za tu kompaniju, živeli u kući koju im je dala kompanija u kompleksu koji je kompanija posedovala. A onda se 2011. godine usled velike krize sve ugasilo. Ostali su bez posla, kuće, a njen suprug, koji je poslu posvetio život, ubrzo i bez života. Na mestu gde su proveli godine sada je grad duhova.

Veoma je zanimljivo to što je film neka vrsta hibrida, dokumentarne fikcije. Fabrika se zaista ugasila i iza sebe ostavila pustoš. Neki od aktera su ljudi koji zaista žive kao nomadi, kao što su Linda Mej, Svenki, Bob Vels i drugi. Čak i sama Frensis Mekdormand ima dosta sličnosti sa svojim likom, Fren, koja nas uvodi u svet nomadskog života.

To je svet u kom više nema planova i pravila. Nomade put nosi od jednog do drugog honorarnog posla koji im služi da skupe novac za hranu i osnovne portebe. Oni se udružuju kako bi razmenili iskustva i životne priče, stvari koje nekome više ne trebaju, a nekome će biti dragocene, kako bi se uz hranu i piće malo zabavili. Ali je jasno da će posle okupljanja svako otići na svoju stranu, do ponovnog susreta, možda na istom, možda na drugom mestu.

Rediteljka Kloi Žao naglasila je da je u avanturi snimanja filma, koja se odvijala tokom više od pet meseci u pet američkih država, otkrila da postoje dve vrste nomada. Oni koji su prosto rođeni da žive na taj način, tim stilom života, i oni koji su na takav život bili primorani zbog teške ekonomske situacije koja ih je zadesila. I mi zapravo tokom celog filma pokušavamo da odredimo gde je naša junakinja Fren na skali od nomada u duši do egzistencijalnog nomada.

I možda je Fren postala nomad jer su je okolnosti na to navele, ali ono što je naučila na tom putu koji nam film prikazuje, zapravo je najdragocenije.

Sada zna da se ne sme čekati penzija ili završetak svih poslova da bi čovek konačno radio ono što je oduvek želeo, za svoju dušu. Ili kako jedna junakinja na koju Fren nailazi slikovito objašnjava – „ne želim da mi jedrilica zauvek ostane parkirana u dvorištu“. Zna i koliko je važno biti u neposrednom kontaktu sa prirodom i osamiti se u nekim od najlepših netaknutih kutaka. Sa druge strane zna i koliko je važno imati iskren odnos sa svim ljudima koji su deo njenog životnog puta. I najvažnija stvar, Fren zna da „houseless“ nije isto što i „homeless“.

Veoma zanimljiv detalj u filmu je kad jedna devojka pokazuje Fren tetovažu na kojoj piše „Dom – da li je to samo reč ili nešto što nosiš u sebi“? Pogledajte ovaj izuzetan film, i doći ćete do odgovora.

Piše: Maja Milić

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:Blog