Film

Film „Promising Young Woman” – Devojka koja je ispunila svoje obećanje

Film „Devojka koja obećava” jedan je od nominovanih za najprestižniju nagradu u svetu filma, Oskara. Takmičiće se u kategorijama za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu.

Na filmskom platnu zasijala je Keri Maligan (Carey Mulligan) u potpuno drugačijoj ulozi u odnosu na one u kojima smo ranije imali priliku da je gledamo. Tumačeći ulogu Kasandre u filmu Devojka koja obećava (Promising Young Woman), ova glumica transformiše se iz „fine devojke“ u sociopatu, izvrsno prelazeći iz jedne role u drugu. U korist ove tvrdnje ide i činjenica da je bila jedna od nominovanih za nagradu Zlatni globus, u kategoriji za najbolju žensku ulogu.

Emerald Fenel (Emerald Fennell), scenaristkinja, rediteljka i glumica, u svom prvom dugometražnom rediteljskom ostvarenju obradila je, iz posve drugačijeg ugla, veoma aktuelnu temu silovanja.

U fokusu filma ovoga puta nije priča žrtve, već osveta. On je odličan prikaz toga koliko su dalekosežne posledice silovanja i koliko života jedan zločin može da uništi. Film skreće pažnju na to da nisu samo direktne žrtve silovanja trajno oštećene. Zločin će sa sobom kao lavina survati i prijatelje i porodicu žrtve, ali i sa druge strane i neme posmatrače i saučesnike silovatelja.

Ulazeći u srž problema odnosa superiornog i podređenog, odnosno zlostavljača i zlostavljanog, Fenel menja već tradicionalno postavljene uloge muškarca i žene.

Film Promising Young Woman je premijerno prikazan na Sundance filmskom festivalu u januaru 2020. godine, u trci je za 93. dodelu Oskara, a bio je i jedan od nominovanih za nagradu Zlatni globus, i to u četiri kategorije: za najbolji film, glavnu žensku ulogu, najbolju režiju i scenario.

Žanrovski postavljen između trilera, drame i crne komedije, ovaj film preispituje sistemsko „zatvaranje očiju“ i zataškavanje činova koji bi narušili formu u kojoj sistem opstaje. Školovani mladi muškarci, dobro vaspitani, iz imućnih porodica – rečju „fini momci“, nastaju i opstaju u društvu u kome se ne postavlja pitanje „Šta je iza fasade?“.

Devojka koja obećava, u ulozi Keri Maligan (Carey Mulligan), nakon smrti najbolje drugarice Nine, koja je oduzela sebi život jer nije uspela da se izbori sa posledicama silovanja na koledžu, postaje dvostruka ličnost.

Svoj noćni život, Kejsi posvećuje pronalaženju svih onih „dobrih momaka“, prikrivenih zlostavljača, koji prilaze „jadnoj, pijanoj devojci“ i nude svoju pomoć, kako bi je zaštitili od svih onih koji bi mogli da joj učine nažao. A zapravo, odvodeći je u svoj stan, svi oni žele da je seksualno iskoriste i zadovolje svoje frustracije. Sve dok ne shvate da ona uopšte nije pijana i da ih zapravo uči jednu veliku lekciju.

Uloga žene se menja njenom tranfsormacijom iz podređene u nadmoćnu u odnosu prema silovatelju, čime Fenel u potpunosti ruši postojeće društvene uloge žena i muškaraca, u kontekstu o kome je reč.

Autorka filma postavlja pitanje da li prisilan seksualni odnos počinje samo onda kada je žena fizički zlostavljana ili je i zloupotreba žene pod dejstvom opijata, takođe, silovanje.

U ovom filmu, nemogućnost da zadovolji pravdu glavna junakinja pokušava da nadomesti ličnom osvetom. Ali ono što nam između ostalog ovaj film poručuje je da je ovaj put suočavanja sa silovateljem samo hod po ivici ka novom zločinu. Za rešenje se ipak mora boriti na nivou celog sistema.

 

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:Film