Izložbe

Beograd šezdesetih godina XX veka – mozaik jedne epohe

Sve što mi mlađi znamo o šezdesetim godinama tuđa su sećanja i predstave o jednom vremenu, kažu boljem, vedrijem, produktivnijem. Ali ima i tvrdnji da su šezdesete postale brend naknadno, da je od njih napravljena atrakcija ko zna zašto. Možda iz komercijalnih razloga, možda iz čiste nostalgije onih čije vreme je prozujalo.

Foto: Maja Milić

Ako ništa drugo, niko ne može da porekne da su to bile godine neodoljivog stila i šarma, o kojima danas svedoče filmovi, fotografije, raskošni odevni predmeti, vespe i svi oni simboli epohe koji se prikazuju kada se o tom periodu govori.

Deo šezdesetih godina ponovo je oživeo u Beogradu i to u samom centru grada – RTS Klubu u zgradi Radio Beograda. Povodom drugog, dopunjenog izdanja knjige „Beograd šezdesetih godina XX veka“ autora Lidije Petrović Ćirić i Darka Ćirića, Muzej grada Beograda zajedno sa RTS klubom organizovao je istoimenu prateću postavku koja nas vizuelno vraća u ovu deceniju.

Muzej grada Beograda je još 2003. godine realizovao projekat „Beograd šezdesetih godina 20. veka“ u Konaku kneginje Ljubice. Izložba je izazvala veliko interesovanje javnosti, a prateća publikacija je u punom tiražu rasprodata još tokom trajanja programa. Interes čitalaca, kao i potreba da se isprave uočeni propusti, doveli su do štampanja drugog dopunjenog izdanja muzejske publikacije, pomenutih autora.

Foto: Maja Milić

Na izložbi u RTS klubu i sada su predstavljeni predmeti po kojima su šezdesete prepoznatljive. Veliki pano na samom ulazu otkriva nam sam kontekst epohe, pa tako piše da je to decenija u kojoj Beograd i njegovi stanovnici ubrzano menjaju svoj lik, da političke i privredne reforme dovode do rasta standarda, investicionog ulaganja, nagle privredne ekspanzije i otvaranja prema uticajima savremenog sveta, pre svega Zapada.

To je bilo vreme kada su ljudi razvili nove potrebe izazvane boljim životnim standardom, pa tako više nije bilo dovoljno raditi za puko preživljavanje, nego je bilo potrebno lepo se obući, voditi bogat društveni i kulturni život, ići na letovanje, i biti informisan!

Upravo da bi se ukazalo na to kolika je bila potreba tadašnjeg masovnog potrošačkog društva za što preciznijom i raznovrsnijom informacijom, veoma važan i veliki deo izložbe je i istorija javnog medijskog servisa, prikazana hronološki.

Imamo priliku da vidimo veoma retke i značajne predmete koji su se koristili za snimanje i emitovanje emisija na radiju, a kasnije i na televiziji. Tu je čak i prvi spikerski sto Televizije Beograd za kojim je sedeo Milivoje Mića Orlović, voditelj prvog Dnevnika 23. avgusta 1958. godine.

Foto: Maja Milić

Preporučujemo ovu izložbu koja će u RTS klubu biti otvorena do 28. aprila, a promocija knjige biće održana tokom manifestacije Dani Beograda. Mnogo je zanimljivosti iz perioda šezdesetih koje su ovde istaknute. Neke od njih vam prenosimo kao poziv da ostale istražite sami, uživo.

 

  1. premijerno je prikazan film „Ljubav i moda“
  2. Koncert Đorđa Marjanovića „Zvižduk u osam“ u Domu sindikata
  3. Josip Broz Tito svečano otvorio novi aerodrom Beograd u Surčinu
  4. na koncertu u Domu sindikata Predragu Cunetu Gojkoviću uručena prva Zlatna ploča u Jugoslaviji za produkciju pesme „Kafu mi draga ispeci“
  5. Alfred Hičkok gost Beograda
  6. Pušten u probni rad telekomunikacioni uređaj na TV tornju na Avali
  7. Prosečna statistička starost Beograđana 27 godina
  8. Predstavom „Ramajana“ pozorišta Katakali iz Indije otvoren je prvi Bitef festival
  9. Svečano otvoreni podzemni pešački prolazi na Terazijama kod hotela Balkan i palate Albanija
  10. posle 20 godina planiranja i izgradnje otvoren hotel Jugoslavija

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:Izložbe