Vesti

Vizuelni rečnik Studentskog grada

U Domu kulture Studentski grad i na Zoom platformi tokom oktobra i novembra svakog ponedeljka od 18h do 21h biće organizovana radionica “Vizuelni rečnik Studentskog grada”.

Učesnici će imati priliku da kroz razgovore, predavanja i kreativan praktičan rad stvore specifičan vizuelni rečnik sačinjen od arhivske građe iz istorije Studentskog grada i ličnih asocijacija na taj prostor.

Šta može da se kaže o životu i radu u čuvenom Studenjaku, a da se izbegnu opšta mesta i nostalgični štimung? Kako da se takvi iskazi ne svedu na puko prisećanje ili dokumentovanje stanja stvari, ni na samo nizanje ličnih stavova prema tom mestu? Ta i slična pitanja biće polazišna tačka radionice.

Kruna projekta su izložba i publikacija, koje će široj publici biti dostupne u decembru. Polaznici radionice će napraviti kolaž ličnih utisaka, dokumenata i drugih materijala koje će posetioci izložbe i oni koji budu imali priliku da prelistaju štampanu publikaciju moći da uporede sa ličnim iskustvom i doživljajem Studentskog grada.

Prijave za radionicu, koja je besplatna, traju do 24. septembra. Prijava se šalje na elektronsku adresu: izlozbotvornica@gmail.com , a treba da sadrži kratko predstavljanje (ime, prezime, program studija ili zanimanje), odnos prema Studentskom gradu (stanovnik, zaposleni, posetilac..) i motiv za učešće u radionici (minimum dve rečenice).

Radionica je namenjena svakome ko živi/radi u Studentskom gradu, ili ima izgrađen specifičan odnos prema tom mestu. Nije potrebno nikakvo predznanje o savremenoj vizuelnoj umetnosti, pa ni posebna tehnička znanja o procesima fotografisanja i pisanja. Potrebna je samo otvorenost i radoznalost za eksperimentisanje i rad u grupi, kao i doslednost u dolaženju i radu na zadacima.
Broj učesnika je ograničen na 15 osoba.

Radionicu vode umetnica Šejma Fere koja će sa učesnicima razvijati konkretne tehnike i pomoći im u formatiranju finalnih proizvoda – izložbe i kataloga, istoričar umetnosti i kustos Stevan Vuković, koji će tokom radionice držati predavanja o postupcima i primerima kolažnog pristupa arhivskom materijalu i koordinatorka Tijana Savatić, koja će biti zadužena za aktivnu komunikaciju sa učesnicima kao i pomoć u konceptualnom razvoju ideja i radova.
Projekat je podržalo Ministarstvo kulture u informisanja Republike Srbije.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:Vesti