Film

Džemo – kako se kroz život trči s osmehom

Od velikog broja kvalitetnih filmova koji su deo programa ovogišnjeg Beldocs-a pažnju nam je privukao i film “Džemo” iz Bosne i Hercegovine, koji je sinoć imao srpsku premijeru. Sa autorima Lejlom Kajić i Davorinom Sekulićem smo imali priliku da razgovaramo pre projekcije.

Foto: Film “Džemo”

Ko je zapravo Džemal Jašarević, protagonista filma koji je osvojio veoma pozitivne kritike i simpatije gledalaca od prvog prikazivanja na AJB DOC Film Festivalu?

Džemo ili Čupo kako ga još zovu je stočar. Svakoga jutra ustaje veoma rano kako bi vodio računa o deset krava koje čuva i od kojih živi. Ali pored toga, Džemo je zaljubljen u trail trčanje i to je ono što ga čini veoma posebnim. Stočarstvo je za njega jedan vid treninga i pripreme za trku. Dok ostali trkači vežbaju na stazama, idu u teretane, koriste suplemente i skupu opremu, Džemo svakog dana pretrči više od 20 kilometara gurajući kolica u koja natovari džakove teške i do 200 kilograma. Suplementi mu ne trebaju, on se hrani proizvodima koje sam prerađuje, a na dugim trkačkim stazama dovoljna mu je samo flašica vode koju nosi u ruci.

Lejla Kajić, koautorka filma, otkriva kako se rodila ideja za to ostvarenje.

“Od jedne prijateljice koja se bavi trčanjem i fitnesom dobili smo preporuku da za portal Klix.ba napravimo reportažu o Džemu. Rekla nam je samo da zna jednog fantastičnog čoveka o kojem se ne priča toliko, koji nije prisutan na mrežama, a radi fenomenalne stvari. Bilo je zaista teško doći do njega jer se nije javljao na telefon, nije imao društvene mreže i nije bio zainteresovan za medije. Jedva smo ga nagovorili da se fotografiše za naš portal. Kada smo Davorin, koji je foto-reporter portala, i ja otišli na zadatak, Davorin je kroz šalu rekao Džemu da se o njemu može snimiti film, i tako se rodila ideja”, kaže Lejla.

Lejla Kajić i Davorin Sekulić; Foto: Armin Durgut

Taman kad je sve bilo dogovoreno Džemo je hteo da odustane od snimanja filma, ali na sreću prijatelji i poznanici uspeli su da ga ubede da je film ipak dobra ideja, priča nam Davorin Sekulić.

“Džemo je veoma povučen. U filmu se vidi da smo ga pustili da priča onoliko koliko želi. Pustili smo da njegove emocije i ono što radi svakog dana ispričaju priču o tome ko je on. Posvetio se stoci verovatno zbog toga što je odrastao na selu i nedostajao mu je seoski život. Njihova kuća na selu srušena je za vreme rata 1992. godine. Tada mu je poginuo i brat za kojeg je bio veoma vezan”, kaže nam Davorin.

Foto: Film “Džemo”

Sve trke i uspehe Džemo je posvetio bratu kojeg je izgubio. Kako sam kaže u filmu, kada mu je najteže na trci seti se brata i tada daje sve od sebe.

Nije oduvek živeo onako kako živi danas. Prekretnica se dogodila početkom dvehiljaditih godina, kada su njegovi roditelji sa kojima živi u predgrađu Sarajeva dobili prvu kravu. Insistirao je na tome da je zadrže. Do tada bio je mladić koji je voleo da se provodi, a onda je sve ostavio po strani i posvetio se stočarstvu i trčanju. Veliko je pitanje kakve bi uspehe Džemo postigao da je trčanje okupiralo njegovu pažnju ranije.

Film je promenio njegov život nabolje. Osim što ga sada prepoznaju na svim trkama, ispunjena mu je i želja, dobio je štalu u rodnom Kalinoviku. Nastavio je da pobeđuje na trkama, da postavlja nove rekorde i svojim primerom šalje važnu poruku da se upornost i ljubav uvek isplate. Juče je proslavio 46. rođendan.

 

What's your reaction?

Excited
2
Happy
2
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:Film