Blog

Barselona – grad vanvremenske umetnosti

Barselona – puna života, muzike, dobre hrane i pića. Glavni grad španske autonomne pokrajine Katalonije se izdvaja i po svojoj jedinstvenoj umetnosti – slikarstvu i arhitekturi. 

Jedan od najproduktivnijih umetnika, Pablo Pikaso, rodom iz Malage, tokom stvaralaštva je prolazio kroz različite faze, od kojih je kubistička najupečatljivija. Muzej Pablo Pikaso u Barseloni savršeno predstavlja Pikasov umetnički razvoj i napredak.

Baš u ovom gradu, Pikaso je izložio svoje prve radove, uz pomoć oca, koji mu je bio veliki uzor i mentor. U ovom muzeju se nalazi i Prvo pričešće, slika koju je Pikaso naslikao sa samo četrnaest godina. Posle jednog takvog umetničkog dela,  neverovatna je Pikasova evolucija ka kubizmu.  

Žuan Miro, rođen upravo u Barseloni, bio je katalonski slikar i skulptor. Njegov rad može se svrstati u nadrealizam i apstrakciju, sa uticajem fovizma, kubizma i dadaizma.

Miro se služio geometrijskim  oblicima, jarkim bojama i oštrim linijama. Postaće jedan od prvih umetnika koji razvija simboliku i  automatsko crtanje, što kasnije praktikuju mnogi, između ostalog i Dali.

Umesto da nateram sebe da nešto slikam, počinjem da slikam, i dok radim, platno se samo oblikuje.

Ovaj Miroov citat savršeno opisuje celo njegovo stvaralaštvo – spontano i raznoliko. U Barseloni se nalazi muzej posvećen tom umetniku – Zadužbina Žuana Miroa. 

Foto: Ines Teodosijević

Nadrealista Salvador Dali je rođen u katalonskom gradu Figeras. Kreativan i ekscentričan, stvarao je pod uticajem Pikasa i Miroa. Ipak, najveći uticaj stvara Frojd, pomoću kog Dali uranja u svet mašte, simbolike snova i ljudske podsvesti.

Muzej Salvador Dali, koji se nalazi u njegovom rodnom gradu, pun je  nadrealističkih dela, skulptura i kompozicija. Ovde se nalazi i Dalijev grob. Dalijevo stvaralaštvo se, pored muzeja u Figerasu, može videti i u Nacionalnom muzeju umetnosti Katalonije. 

Što se arhitekture tiče, Barselona je poznata po svom modernizmu – tačnije, katalonskom modernizmu.  Neprikosnoveni arhitekta i ponos Barselone je naravno Antoni Gaudi. Njegovo najpoznatije delo je rimokatolička crkva Sagrada familia – Sveta porodica. Sam Gaudi je na toj građevini prepoznatljivog  gotskog stila radio oko četrdeset godina, a taj rad se nastavlja i dan-danas. Trebalo bi da bude  kompletno završena do 2028. godine.

Zanimljivo je da novac za građenje bazilike dolazi samo od kupljenih ulaznica miliona turista, Sagrada ne prima nikakve prihode ni donacije. Na crkvi je predviđeno da se nalazi osamnaest tornjeva; dvanaest za dvanaest apostola, četiri za evanđeliste, i dva za Devicu  Mariju i Isusa Hrista. Prednji i zadnji deo bazilike prikazuju rođenje i smrt Isusa Hrista, a rad na trećoj fasadi je i dalje u toku i predstavljaće četiri osnovna elementa prirode – zemlju, vetar, vodu i vazduh. Simbolika hrišćanstva, biblijske scene, detaljna ornamentika i gotski stil čine ovu građevinu. U bazilici se nalazi i Gaudijeva grobnica.

Foto: Ines Teodosijević

Park Guelj je gradski vrt koji se nalazi na brdu u Barseloni. Gaudi je za ovaj park koristio tehniku katalonskog modernizma, trendkadis – slaganje mozaika od delova keramičkih pločica i stakla.

Glavna terasa parka je okružena dugom klupom u obliku morske zmije, oslanja se na dorske stubove. Klupu je Gaudi projektovao po ljudskom telu. Pored oblih arhitektonskih oblika parka, poznat je i šareni gušter, maskota Barselone. 

Prepoznatljive su i dve kuće, namenjene da budu stambene zgrade, raznobojna Kasa Batljo i Kasa Mila La Pedrera (u prevodu – kamenolom). Obe građevine su upadljive po svojim balkonima neobičnog talasastog oblika. Vijugave fasade čine da zgrade izgledaju fluidno i prirodno.

Jedino što ih razlikuje je činjenica da Kasa Mila nije dovršena. Gaudi je hteo da zgrada bude puna simbola Device Marije, ali mu to nije odobreno, tako da je građevina ostala onakva kakva je danas.  

Raznolika i vešto konzervirana umetnost ovog grada predstavlja dragocenost španske, ali i evropske kulturne baštine. Slikarstvo, skulptura i arhitektura Barselone, smešteni u brojne značajne muzeje, ali i lako uočljivi na svakom koraku, smeštaju ovaj grad na listu najpoželjnijih destinacija za ljubitelje svih vrsta umetnosti. Ovo je samo delić Barselone, koju obavezno treba posetiti. Uživajte!

 

Piše: Ines Teodosijević

What's your reaction?

Excited
17
Happy
13
In Love
14
Not Sure
1
Silly
0

You may also like

2 Comments

  1. Hvala Ines na ovim zanimljivim detaljnim opisima umetnosti Barse. Ko bi rekao da je Pikaso ovako počeo…
    Svaka čast na izboru!

  2. Divna šarena Barselona iz koje na svokom koraku “iskaču” svi ovi slikari! I mi koji smo već tamo bili, naučili smo nešto novo i poželeli da je ponovo obiđemo.
    Hvala Vam, Ines, za ovo putovanje!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:Blog